Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2014

(efsyn)Ακροδεξιοί πανηγυρισμοί για το «ναι» των Ελβετών

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τον περιορισμό της μετανάστευσης ήταν βούτυρο στο ψωμί των ακροδεξιών κομμάτων, των ευρωσκεπτικιστών και των λαϊκιστών της Ευρώπης. 

Ελβετία

Άνοιξε πληγές στην Ε.Ε. το ναι» των Ελβετών στο δημοψήφισμα για τον περιορισμό της μετανάστευσης, λίγους μήνες πριν από τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν βούτυρο στο ψωμί των ακροδεξιών κομμάτων, των ευρωσκεπτικιστών και των λαϊκιστών, που χαιρέτησαν αμέσως την απόφαση των Ελβετών, έστω με μικρή πλειοψηφία 50,3%. Ο φόβος, λοιπόν, των Βρυξελλών ότι τα ρεύματα αυτά θα μετατραπούν σε καταιγίδα στις εκλογές του Μαΐου γίνεται ακόμη πιο έντονος με τη συνδρομή των ξενόφοβων Ελβετών. Παράλληλα, οι σχέσεις Ε.Ε. – Ελβετίας βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος χαιρέτησε πρώτη η πρόεδρος του «Εθνικού Μετώπου» της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν, η οποία έχει ταχθεί από καιρό υπέρ του κλεισίματος των εθνικών συνόρων. Για την κόρη του Μαρί Λε Πεν , το «ναι» των Ελβετών αποτελεί ένα βήμα για το κλείσιμο των εθνικών συνόρων και κατάργηση της ελεύθερης διακίνησης στο εσωτερικό της ΕΕ. «Λουκούμι» ήταν και για το Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, που έχει αρχίσει σταυροφορία για τον περιορισμό της ελεύθερης διακίνησης στην Ε.Ε. Το ίδιο και για τον ηγέτη της ολλανδικής ακροδεξιάς Χέερντ Βίλντερς και τους ομοϊδεάτες του στην Ουγγαρία, τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Φιλανδία, τη Σουηδία και φυσικά την Ελλάδα.

Ψυχρολουσία για της Βρυξέλλες

Για τις Βρυξέλλες , το αποτέλεσμα ήταν σκέτη ψυχρολουσία και η πρώτη αντίδραση μπορεί να χαρακτηριστεί ήπια, έστω με υπονοούμενα ότι δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα.
Η Επιτροπή εξέφρασε τη λύπη της , υπενθύμισε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θίγει την ελεύθερη διακίνηση μεταξύ Ε.Ε. και Ελβετίας και ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει τις επιπτώσεις στο σύνολο των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Αναμένει, όμως, την επίσημη θέση της ελβετικής κυβέρνησης πριν προβεί σε περαιτέρω ενέργειες.
Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτίμησε ότι το αποτέλεσμα «θα δημιουργήσει πολλές δυσκολίες για την Ελβετία σε πολλούς τομείς».
Η Ελβετία έχει υπογράψει με την Ε.Ε. 7 διμερείς συμφωνίες, που αφορούν τις μεταφορές, την έρευνα, τη γεωργία, τις δημόσιες συμβάσεις και κυρίως την ελεύθερη διακίνηση. Από κοινοτικής πλευράς διευκρινίζεται ότι εάν προσβληθεί η συμφωνία του 1999 για την ελεύθερη διακίνηση όλες οι άλλες συμφωνίες θα πάψουν να ισχύουν. Θα τεθεί επίσης υπό αμφισβήτηση η συμμετοχή της Ελβετίας στη συμφωνία Σένγκεν.
Το 2013 , οι μετανάστες εκπροσωπούσαν το 23,5 % (1,88 εκατ. άτομα) του ελβετικού πληθυσμού. Σήμερα, 1,25 εκατ. μετανάστες προέρχονται από την Ευρώπη των 28 ή κράτη του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου. Οι περισσότεροι είναι Ιταλοί και Γερμανοί (291.000 και 284.000 αντίστοιχα). Ακολουθούν οι Πορτογάλοι (237.000) και οι Γάλλοι (104.000).

efsyn.gr