Κυριακή, 9 Μαρτίου 2014

Δήμος Σιντικής:Δεν θέλουμε ούτε έρευνα ούτε εξόρυξη χρυσού σε Χαρωπό και Άγκιστρο


 

Ένα βροντερό όχι είπαν την Πέμπτη 6/3 οι κάτοικοι της Σιντικής στην εξόρυξη χρυσού στις περιοχές Χαρωπού και Αγκίστρου. Εκατοντάδες κάτοικοι του Δήμου διατράνωσαν την κάθετη αντίθεση τους τόσο στις έρευνες του ΙΓΜΕ στην περιοχή όσο και στην εξόρυξη χρυσού, ενώ ομοφώνα το Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδρίασε με μοναδικό θέμα αυτό , ψήφισε κατά των ερευνών και εξόρυξης χρυσού.


 
Η συνεδρίαση  του Συμβουλίου ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα χθες (6/3), κατά την οποία παρευρέθηκε και ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, ενώ νωρίτερα στις 5 το απόγευμα εκατοντάδες  κάτοικοι, με προτροπή της Κίνησης " Ενεργοί Πολίτες"  συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του ΚΤΕΛ και απο εκεί με δυναμική πορεία και συνθήματα διασχίζοντας το κέντρο της πόλης κατέληξαν στο Δημαρχείο. Κατά την συνεδρίαση οι δημοτικοί σύμβουλοι ενημερώθηκαν απο μια σειρά επιστημόνων και εκπροσώπων του ΙΓΜΕ για το θέμα της εξόρυξης χρυσού. 
Εκπρόσωποι της Κίνησης " Ενεργοί Πολίτες"  κατέθεσαν τις ανησυχίες των κατοίκων για το θέμα , μετά τις δηλώσεις του υπουργού κ. Μανιάτη στη Βουλή, σε απάντηση ερώτησης του ΛΑΟΣ, πριν μερικούς μήνες,  ότι αιχμή του δόρατος και προτεραιότητα του υπουργείου είναι η εξόρυξη χρυσού στις περιοχές Κιλκίς , εκτιμάται περίπου 40 τόνοι χρυσού και στις περιοχές Χαρωπού και Αγκίστρου με περίπου 20 τόνους χρυσού. " Ανησυχούμε . Χάσαμε την καθημερινότητα μας . Είμαστε ανάστατοι" είπαν οι εκπρόσωποι των κατοίκων. 

Οι εκπρόσωποι του ΙΓΜΕ  γνωστοποίησαν ότι στην περιοχή " Μαύρα Λιθάρια" του Χαρωπού γίνονται έρευνες ωστόσο ακόμη δεν υπάρχουν κάποια αποτελέσματα. Χαρτογραφήθηκε η περιοχή και έχουν γίνει δειγματοληψίες και αναμένονται οι σχετικές αναλύσεις. Απο την άλλη πλευρά μια σειρά επιστημόνων και καθηγητών Πανεπιστημίου, αλλά και εκπορωςπος απο  τις Σκουριές Χαλκιδικής ενημέρωσαν τους συμβούλους για τις επιπτώσεις απο την εξόρυξη χρυσού. Οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές για όλους τόνισαν, όχι μόνο για τους κατοίκους της περιοχής , αλλά και όλο το Νομό.   Ο κ. Αθανάσιος Λιάβας Μεταλλειολόγος - Μηχανικός σημείωσε πως το ΙΓΜΕ έδωσε τους χάρτες και όλα τα στοιχεία στους μεγαλοκαρχαρίες, ενώ ο κ. Κώστας Καραμπέλας Χημικός- Μηχανικός, επεσήμανε πως υπάρχει απόφαση για εξόρυξη του χρυσού και πως οι πληγές που θα δημιουργηθούν θα βγάζουν πύον στους αιώνες . Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας χαρακτήρισε την εξόρυξη. Ο κ. Στέργιος Παπαγεωργίου απο το Μεταλλευτικό Παρατηρητήριο απο τις Σκουριές αφού ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Χαλκιδική, τόνισε πως " Τώρα σταματήστε τους. Τώρα παλέψτε  να ανατρέψετε τις αποφάσεις τους, αργότερα θα είναι αργά", είπε.


 
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου κ. Χαράλαμπος Λαζαρίδης, επεσήμανε οι έχοντες την εξουσία πρόδωσαν τον λαό, τον  εξαπάτησαν τον οποίο οδήγησαν σε απελπισία , ενώ η ανεργία είναι φασισμός, είπε. Τον λόγο πήραν και ο καθηγητής Υγιεινής του Πανεπιστημίου κ. Αλέξης Μπένος και ο καθηγητής πανεπιστημίου κ. Κυριάκος Παναγιωτόπουλος. Την αντίθεση του στην εξόρυξη χρυσού εξέφρασε και ο Μητροπολίτης κ. Μακάριος, σημειώνοντας πως η ενημέρωση των εκπροσώπων του ΙΓΜΕ ήταν  ελλιπής, ενώ για τις περιβαλλοντικές μελέτες στις οποίες έγιναν αναφορές, τις χαρακτήρισε "αέρα". Ο πρώην δήμαρχος κ. δημοτικός σύμβουλος κ. Αθανάσιος Σπάσης τάχθηκε κατά των ερευνών και της εξόρυξης χρυσού, σημειώνοντας με νόημα " ξέρουμε πως περνάνε οι περιβαλλοντικές μελέτες" Ο κ. Φώτης Δομουχτσίδης τόνισε πως η τοπική κοινωνία δέχτηκε ένα ΣΟΚ , στην ζωή των πολιτών, στην καταστροφή. Κάλεσε όλους τους πολίτες να αντισταθούν στην εξόρυξη χρυσού και στις έρευνες που διεξάγονται. Ο κ. Νίκος Ιντζές έκανε λόγο για καταστροφή αν προχωρήσει η υπόθεση , ενώ ο κ. Θόδωρος Πασαχλίδης, είπε όχι στον όλεθρο, την καταστροφή και την εξόρυξη του θανάτου. Τον λόγο πήραν απο συμβούλους και οι κύριοι Αντώνης  Τοπολίγκας, Σάββας Παναγιωτίδης και Σιδηρόπουλος.

Τον λόγο πήραν και οι πολίτες  κ. Κώστας Ιωαννίδης απο το Άγκιστρο θέτοντας τρία ερωτήματα στους υπαλλήλους του ΙΓΜΕ , εάν η εξόρυξη αυτή, είναι ενάντια στην Λίμνη Κερκίνη και τη NATURA 2000 , το γεωθερμικό πεδίο και την  διεθνή και Ευρωπαϊκή νομοθεσία , σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος.   Ο κ. Περικλής Κιορπές έκανε λόγο για κοτζαμπάσηδες που θέλουν να διαλύσουν την περιοχή, ενώ ο κ. Νίκος Μελαδίνης αναρωτήθηκε εάν φτάνει μόνο το ψήφισμα και τη  θα γίνει  εαν εμφανιστούν οι υπάλληλοι του ΙΓΜΕ για την συνέχιση των ερευνών. Ο κ. Ιωσήφ Παναγιωτίδης έκανε λόγο για ομαδικό βιασμό που θα πρέπει να σταματήσει τώρα.  Ο δημοτικός σύμβουλος Σερρών κ. Κώστας Χασαπίδης πρότεινε να ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών και να κινητοποιηθούν οι φορείς του Νομού.  Ο Δήμαρχος κ. Απόστολος Καρύδας τίχθηκε κατά της εξόρυξης και τόνισε πως θα έρθει σε επικοινωνία με τον κ. Μανιάτη για να τον ενημερώσει. Τον λόγο πήρε και  ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Νίκος Δεμερτζής εκφράζοντας την αντίθεση του στις έρευνες και εξόρυξη χρυσού. Ολοι οι ομιλητές συνεχάρησαν τους " Ενεργούς Πολίτες" για την πρωτοβουλία τους να αναδείξουν το μεγάλο αυτό θέμα για την περιοχή. Στην συνεδρίαση παρευρέθηκαν μεταξύ των άλλων και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Σάββας Κοσμίδης και Νίκος Δροβατζίκας. 

 
Το ψήφισμα

Το Δημοτικό Συμβούλιο δηλώνει :
- Την  αντίθεση του στην ολοκλήρωση της συγκεκριμένης έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή " Μαύρα Λιθάρια" καθώς υπάρχουν βάσιμες αιτιάσεις ότι θα αποτελέσει το πρώτο στάδιο για την εξόρυξη χρυσού.
- Την αντίθεση του σε επέκταση υφιστάμενων ή έναρξη νέων ερευνών   με αντίστοιχο ερευνητικό αντικείμενο στην περιοχή.
- Την κατηγορηματική του αντίθεση στην εξορυκτική δραστηριότητα χρυσού αλλά και άλλων μετάλλων που συνεπάγεται μη αναστρέψιμες και ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στο περιβάλλον , στην κοινωνία και την οικονομία της περιοχής. 

kastrosintikis.blogspot.gr